Request callback
X
Pentru o experiență completă, vă rugăm să utilizați varianta landscape a site-ului.
Mergi la conţinutul principal

Cloud

Cloud

Ce este tehnologia cloud?


cloud ymensCloud este tehnologia care oferă oricărei companii, de la cele mai mici până la cele mai mari, acces facil, prin intermediul internetului, la soluţii de business de cea mai nouă generaţie. Din punct de vedere tehnic, este o infrastructură IT performantă, dispusă într-un data center. Un data center poate fi definit drept un spaţiu securizat dedicat, în care se regăsesc servere conectate în permanenţă la internet, ce dispun de conexiuni redundante şi sisteme de energie de rezervă. Un astfel de data center poate găzdui datele şi informaţiile companiilor fără ca acestea să mai aibă nevoie de un departament tehnic dedicat, cu propriul server.

Serviciile cloud pot fi de mai multe tipuri: “Infrastructure as a service” – este, de regulă, folosit de companii din tehnologie, care închiriază infrastructura hardware, pe care rulează propriile platforme de operare şi se ocupă de mentenanţă şi securizare; “Platform as a service” – folosit, în general, de companii care preferă să închirieze o platformă pe care să ruleze propriile aplicaţii; “Software as a service” – companiile închiriază doar soluţiile de care au nevoie pentru a-şi desfăşura activitatea.

De asemenea, cloud-ul poate fi public, privat sau hibrid. Cloud-ul privat este o infrastructură dedicată, în cadrul unei companii, administrată de departamentul IT al acesteia. Cloud-ul public este pus la dispoziţie de către un furnizor de astfel de servicii şi se adresează publicului larg. IMM-urile, de exemplu, au acces la cloud public. Nu în ultimul rând, conceptul de cloud hibrid poate fi exemplificat printr-un parteneriat între un furnizor de cloud public şi o companie, prin care cel de-al doilea partener beneficiază de infrastructură dedicată.

Ymens este compania de cloud ce oferă servicii de tip “Software as a Service,” pe o infrastructură IT de ultimă generaţie, securizată la cele mai înalte standarde. Compania oferă posibilitatea oricărui IMM de a închiria de la Ymens doar soluțiile de care are nevoie, în baza unui abonament lunar accesibil şi deductibil. Un IMM poate, astfel, să înlocuiască programe software scumpe - ce implică licenţe pentru fiecare utilizator şi actualizări constante și costisitoare, - cu soluţii online, ce pot fi accesate de către clienţi oricând şi de oriunde, prin intermediul browserelor de internet.

Beneficii

Oricând, de oriunde, online


Soluţiile cloud permit utilizatorilor să lucreze în orice moment, din orice colţ al lumii, prin intermediul unei simple conexiuni la internet. Indiferent dacă este un cablu într-un sistem desktop, o conexiune wireless pe laptop sau una 3G pe telefonul mobil, aplicaţiile dedicate IMM-urile sunt accesibile oricând, de oriunde.

Dacă vorbim despre un termen limită strâns, un utilizator poate lucra şi la birou, dar şi direct de acasă, ori chiar de pe drum, din taxi. Soluțiile cloud sunt disponibile direct din browserul de internet.. Potrivit studiilor, peste 58% dintre companiile americane ce folosesc astfel de soluţii spun că se bucură din plin de mobilitatea pe care o oferă cloud-ul.

Securitate şi integritate


Unul dintre principalele avantaje ale cloud-ului este acela că datele companiilor care folosesc acest tip de soluţii sunt în siguranţă şi le este protejată integritatea. Securitatea de care beneficiază utilizatorii este unul dintre cele mai importante avantaje pe care le oferă tehnologia cloud şi este gândită pe mai multe niveluri. La nivel fizic, data center-ul ce găzduieşte serverele este întotdeauna păzit, iar accesul la servere este limitat exclusiv la experţii în securitate informatică. Totodată, încăperea ce găzduieşte serverele este permanent monitorizată.

La nivel de securitate informatică, datele sunt criptate cu ajutorul unor algoritmi complecşi. Conexiunea la servere este, de asemenea, securizată la cele mai înalte standarde, astfel încât nimeni în afară de client nu poate avea acces la datele unei companii. Accesarea se face pe bază de username şi parola, întotdeauna prin intermediul unei conexiuni securizate.

În plus, datele au copii de siguranţă. Nici un utilizator nu riscă pierderea lor în cazul deteriorarii echipamentelor, spre deosebire de pierderile pe care le poate produce deteriorarea propriului calculator. Potrivit studiilor, peste 57% dintre companiile americane ce folosesc soluţii cloud consideră că acestea sunt mai sigure decât metodele tradiţionale, costisitoare.

Costuri reduse


Soluţiile cloud elimină problema cheltuielilor pe care le generează o reţea internă într-un IMM şi nici nu implică existenţa unui departament IT numeros. Folosind soluțiile online, nu mai sunt necesare costuri cu servere proprii, echipamente performante ale căror componente trebuie schimbate constant pentru a da întotdeauna randamentul pe care-l impune lucrul în companie. Mai mult, elimină costurile neprevăzute cu echipamentele ce se pot arde.

În acelaşi timp, tehnologia cloud nu implică instalarea niciunui program suplimentar, deci elimină costurile cu licenţe scumpe necesare pentru fiecare angajat, plătibile în avans. Totodată, nu mai este necesară cumpărarea de actualizări de programe software. În acelaşi timp, nu mai este necesară arhivarea fizică a documentelor.

Costurile sunt întotdeauna predictibile şi flexibile. Astfel, se poate renunţa oricând la un utilizator sau, dimpotrivă, pot fi adăugaţi alţii, în funcţie de necesităţi, ceea ce înseamnă optimizare perfectă a cheltuielilor şi predictibilitate.

Integrare excelentă


Asemenea pachetelor de aplicaţii scumpe, ce includ mai multe programe software de birou, şi soluţiile cloud pot fi achiziţionate ca pachete. Diferenţa majoră dintre suitele de programe software tradiţionale şi serviciile cloud este că soluțiile online pot fi integrate, astfel încât să funcţioneze împreună fără a mai fi nevoie să soliciţi procesorul computerului.

De exemplu, o soluţie de reţea internă lucrează cu o soluţie de gestionare şi arhivare a documentelor, astfel încât colaborarea pe acelaşi fişier să fie impecabilă. Un utilizator care vrea să deschidă un fişier din reţeaua internă va avea întotdeauna acces la cea mai recentă versiune. Colaborarea este posibilă de oriunde, oricând, direct de pe computer, telefon inteligent sau tabletă.

Soluţii personalizate


Pe lângă uşurinţa de utilizare şi avantajul de a fi intuitive, soluţiile cloud permit flexibilitate. Are nevoie un contabil de un program software pentru prezentări sau calculul tabelar şi editorul de text îi sunt suficiente? Cloud-ul permite posibilitatea de a alege exact soluţiile de care are nevoie fiecare angajat.

Este suficient să afli ce unelte îi trebuie fiecăruia, fără a fi necesară cumpărarea unei suite. De asemenea, pot fi create pachete de soluţii personalizate pentru fiecare IMM în parte. Astfel, sunt eliminate cheltuielile inutile, iar costurile sunt în permanenţâ sub control.

Eficienţă sporită


Lucrul în cloud creşte productivitatea angajaţilor, arată o serie de studii derulate atât în Statele Unite ale Americii, cât şi în Europa. În Uniunea Europeană, cifrele arată că 41% dintre companiile care au adoptat soluţii cloud au, acum, angajaţi mai productivi.

Această evoluţie se datorează accesului la soluţii performante, ce permit eficientizarea proceselor de lucru atât la nivel individual, cât şi la nivel de echipă. Acest lucru înseamnă, pentru un IMM, că devine mult mai competitiv pe piaţă, iar produsele sale sunt livrate mult mai repede.